אנרגיה מתחדשת שתסגור לכם מעגל

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    25 שנה ללא חשבון חשמל? היום כל אחד יכול

    בוועידת האקלים שהתקיימה בדצמבר 2015, התחייבה ממשלת ישראל להגיע לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף של 17%. כיום, רק קצת מעל 2% מיוצר מאנרגיות מתחדשות. על מנת להשלים את הפער, תיאלץ הממשלה לשחרר מסה רצינית של מכסות חדשות בתחום. האם הכסף יגיע רק לטייקונים? זה תלוי רק בכם.

    מאת: יגל יוסף, 03.04.18

    השמש היא מקור האנרגיה הגדול ביותר בכדור הארץ, והכי חשוב, מקור אנרגיה חינמי לחלוטין. אז למה אנחנו צריכים לשלם כל כך הרבה על אנרגיה?

    בחודש מרץ 2013, פורסמה מכסה חדשה של רשות החשמל, המתבססת על מכסות דומות שפורסמו בעולם, (Net Metering) ." בשם "מונה נטו הרעיון הוא שכל צרכן, בית פרטי או מפעל גדול, יכול לייצר את החשמל שהוא צורך בעצמו, ולחסוך בהוצאות החשמל ל-25 שנה. עם פרסום ההסדרה, היו בה חסמים רבים שמנעו את מימושה. בעקבות כך, עודכנה ההסדרה מספר פעמים והוכנסו לא פחות מ-7 הקלות משמעותיות:

    1. הוסר הצורך בהיתר בניה. ע"פ קובץ התקנות לעבודות בפטור מהיתר שנכנס לתוקף באוגוסט 2014, ישנן מספר עבודות שאינן טעונות היתר. אחת מהן היא הקמת מערכת פוטו-וולטאית בהספק של עד – 50 קוט"ש. (שטח גג של עד 500 מ"ר!). למעשה כיום אפשר להקים מערכת ללא היתר בניה, ולהודיע על כך לוועדה המקומית עד 45 יום לאחר ההקמה באתר האינטרנט של משרד הפנים. בכך נחסכים הזמן וההוצאות לבעלי מקצוע הנדרשים להכנת בקשה להיתר, ועלתה הכדאיות הכלכלית להקמת מערכת סולארית.
    2. הוסדרה האפשרות למכירת עודפי חשמל במידה וייווצרו לחברת החשמל במחירי עלות הייצור המשוקללת שלה.
    3. ניתנה אפשרות לשעבוד המערכת לגורם המממן, וכן בוטל הצורך שבעל המערכת יהיה בעל מונה  החשמל. בלי אפשרות זו, סירבו רוב הבנקים לממן הקמת מערכות בהסדרת מונה נטו.
    4. ניתנה אפשרות להקמת מערכת גם ב"חצרים" בו קיימת כבר מערכת סולארית בהסדרות אחרות, כך  שניתן להקים יותר ממערכת אחת בחצרים אחד.
    5. הוסרה הדרישה להחלפת מונה הצריכה הרגיל במונה תעו"ז (תעריף המשתנה לפי הביקוש לחשמל),  למערכות בהספק של עד 25 קוט"ש (כ-250 מ"ר גג). בכך נפתחה האפשרות להקמת מערכות גם בבתים פרטיים ללא שינוי התעריף הקיים.
    6. הוסרה הדרישה להתקנת מונה נוסף על המונה הקיים, "מונה ייצור", האחראי על מניית סך החשמל המיוצר ע"י המערכת.
    7. הוארך תוקף ההסדרה עד לסוף שנת 2020.8. פורסמה הסדרה חדשה ומשתלמת במיוחד, המאפשרת למכור את כל החשמל המיוצר לחח"י במחיר של 48 אג' לקוט"ש למערכות של עד 15 קוט"ש, ו45 אג' למערכות מהספק של עד 100 קוט"ש.

    אז מה בדיוק צריך לעשות כדי להנות מחשמל חינם ל-25 שנה והאם זה כלכלי?

    ראשית, נצטרך מקום מתאים להנחת הפאנלים הסולאריים – גג פנוי על מבנה שהוקם בהיתר, ומחובר בחיבור קבוע לחברת החשמל.

    על הגג להיות שטוח מבטון, או גג משופע, רצוי עם שיפוע לכיוון דרום, הכיוון בו השמש נמצאת רוב היום, ואפשר גם לכיוון מזרח או מערב (כ-85% מהתפוקה לגג דרומי). על גג עם שיפוע צפוני לא מומלץ להתקין מערכת.

    לאחר מכן, יש לבדוק מהי צריכת החשמל השנתית הממוצעת שלנו בקילו-וואט שעה. רצוי להתקשר לחברת החשמל במוקד 103 ולבקש לקבל את הנתונים ל-3 השנים האחרונות.

    את צריכת החשמל השנתית נחלק ב-1,700 , שזה מספר שעות השמש המלאות שיש בישראל. התוצאה היא הספק המערכת הנדרש לנו על מנת לכסות את כל צריכת החשמל.

    לדוגמא: אם צריכת החשמל הממוצעת היא 14,000 קוט"ש בשנה, נזדקק למערכת בהספק 8,200 וואט (8.2 קוט"ש), על מנת להפסיק לשלם חשמל לחלוטין במשך 25 שנה.

    לאחר מכן, יש לתכנן את המערכת.

    ישנם 2 סוגי פאנלים עיקריים בשוק, 60 תאים ו 72 תאים. (קטן וגדול)

    פאנל קטן יפיק 270 וואט והוא במידות 1.67*1 מטר.

    פאנל גדול יפיק 315 וואט והוא במידות 1*2 מטר.

    לדוגמא: למערכת בהספק 8,200 וואט נזדקק ל-26 פאנלים גדולים או 30 פאנלים קטנים יותר.

    במידה והגג משופע, נניח את הפאנלים במשטח אחד, צמודים אחד לשני, מה שנקרא "התקנה מקבילה".

    במקרה שהגג שטוח, או שהשיפועים לא מתאימים, יש להשאיר רווח בין שורות הפאנלים השווה לגובה הפאנל בקצהו הגבוה מהגג.

    את הפאנל יש להניח בזווית של 23 מעלות, זווית המאפשרת תפוקה ממוצעת טובה בין זווית השמש בקיץ כלפי הקרקע (8 מעלות) לבין זווית השמש בחורף (55 מעלות).

    ועכשיו לבירוקרטיה:

    1. יש להרשם באתר האינטרנט של חברת החשמל בטופס מקוון.
    2. לאחר הגשת הבקשה, יש להכין תיק הכולל: מפרט טכני של הפאנלים, מפרט של הממירים, טופס בקשה, שרטוט של המערכת, ותצהיר של המבקש שהמבנה עליו תותקן המערכת הותקן בהיתר, מאומת ע"י עו"ד.
    3. לאחר כשבוע, נקבל זימון למשרדי חברת החשמל להגשת הבקשה.
    4. חברת החשמל תתאם תאריך לבדיקה ראשונית באתר הלקוח. בבדיקה חייב להימצא חשמלאי מטעם המבקש, היא מבוצעת ע"י בודק של חברת החשמל, ובה מסכמים על מיקום הממירים וכן ניתנות הוראות מפורטות לגבי אופן ההתקנה.
    5. מספר ימים לאחר הבדיקה נקבל מכתב מחברת החשמל המאשר את כניסתנו למכסה, המכונה "מכתב מחלק" שהוא התחייבות חברת החשמל לחיבור המערכת. ללא מכתב זה אין להתחיל בעבודה.
    6. מיום קבלת מכתב המחלק, יש לנו 180 יום להתקנת המערכת – מתחילים בעבודה!

    תהליך ההתקנה:

    ראשית, יש להתקין את הקונסטרוקציה. הקונסטרוקציה היא הבסיס להנחת הפאנלים, ומעוגנת למבנה בצד אחד, ובצד השני לפאנל הסולארי. על הקונסטרוקציה להיות עשויה אלומיניום, על מנת למנוע חלודה ונזקים אחרים הנגרמים מאמא טבע.

    אם בחרנו להתקין מערכת חכמה, בשלב זה נחבר לקונסטרוקציה יחידות לשיפור התפוקה שנקראות PowerBoxes. במערכת חכמה נוכל לדעת מה הייתה התפוקה של כל פאנל ופאנל.  כמו כן, ה-PowerBoxes משפרות את התפוקה ע"י שמירה על מתח קבוע במעגל החשמלי. במקרה של ניתוק המערכת יעבור כל המתח בצד הפאנלים להיות מתח בטוח (נמוך), למניעת התחשמלות במקרה שריפה או בכל מקרה אחר.

    ועכשיו – להנחת הפאנלים!

    את הפאנלים מניחים על הקונסטרוקציה, ונועלים עם מחברי אמצע וקצה מאלומיניום. נתקין את הממיר במקום הנוח ביותר ונחבר אליו את המעגל החשמלי המחובר לפאנלים. תפקיד הממיר להמיר את המתח הישר שמתקבל מהפאנלים למתח חילופין המתאים לרשת חברת החשמל. כמובן שכל חיבורי החשמל חייבים להתבצע ע"י חשמלאי מוסמך בלבד המוסמך לעבוד עם גודל החיבור במבנה. סיימנו להתקין.

    עכשיו ממלאים טופס הזמנת מתקן לבדיקה ושולחים לחברת החשמל. בודק חברת החשמל מגיע לאתר, ומאשר את תקינות המערכת.  את אישור חברת החשמל שולחים למשרד האנרגיה, שמצידו שולח חזרה "היתר הפעלה" למערכת.

    את היתר ההפעלה מעבירים לחברת החשמל. חברת החשמל שולחת מתקין מונים, שמחליף את המונה הרגיל שלנו במונה דו כיווני היודע למנות צריכה וייצור יחד. לאחר חיבור המערכת, חותמים עם חברת החשמל על חוזה, שמאשר את הצטרפותנו להסדרת מונה נטו, וסיימנו!

    התהליך אולי נראה ארוך – אך הוא די פשוט, ושווה את המאמץ. כל התהליך מתחילתו ועד סופו אורך כ-3 חודשים. אם יש לכם מספיק ידע וידיים טובות, ניתן לעשות הכל בעצמכם, כמובן מלבד עבודות הטעונות רישיון חשמלאי מוסמך, או לקחת חברה שמתמחה בנושא – ומבצעת עבורכם את כל התהליך.

    והכי מענין – מה העלויות ומה החזר ההשקעה?

    החזר ההשקעה תלוי במידה רבה בגודל המערכת. ככל שהספק המערכת גדול יותר, כך העלות לקילו וואט מותקן יורדת. באופן כללי אפשר להגיד שלמערכת ביתית ממוצעת יהיה החזר השקעה של כ 7 שנים, בעלות לקילו-וואט מותקן של כ ₪6,000 , ולמערכת עסקית גדולה יותר מדובר על החזר השקעה של כ 5.5 שנים, ועלות לקילו-וואט מותקן של 4000-5000 ₪. כך או כך, המערכות מייצרות חשמל ל 25 שנה, כך שלאחר תקופת החזר ההשקעה תשארו עם ערך מוסף משמעותי, ותרומה לחשבון הבנק ולאיכות החיים של כולנו.

    לא משנה אם מדובר בבית פרטי או עסק גדול, כיום כל אחד יכול להפסיק לשלם חשמל. המהפכה כבר כאן – זה תלוי רק בכם!

    המדריך נכתב ע"י יגל יוסף – מנהל פרויקטים – מעגלים אנרגיה מתחדשת.

    [email protected]

    אנרגיה ירוקה, מעבר לאנרגיה ירוקה, יתרונות של אנרגיה ירוקה.

    אנרגיה מתחדשת שתסגור לכם מעגל

    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

      אנרגיה מתחדשת שתסגור לכם מעגל

      השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

        חשבו את היקף הייצור והחיסכון העתידי שלכם

        למעבר למחשבון הסולארי

        מאמרים נוספים

        הכל אודות חברות אנרגיה סולארית בישראל

        ממשלת ישראל חשפה תוכנית להגדלת חלקה של אנרגיה מתחדשת בייצור החשמל ל-30% עד שנת 2030....

        להמשך קריאה
        איך תמצאו חברה עבור התקנת מערכות אנרגיה סולארית?

        השפעת הדלקים המאובנים על הסביבה של שינויי האקלים הולכת וגדלה מדי יום ואנרגיה סולארית תהיה...

        להמשך קריאה
        כך תבצעו בצורה בטוחה בדיקה במחשבון סולארי

        שאלו את עצמכם אילו מהרכישות שלכם במהלך 10 השנים האחרונות הניבו עבורכם תזרים מזומנים? כמעט...

        להמשך קריאה
        דילוג לתוכן